Bilecik İl Tarım Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü ve Gölpazarı İlçe Tarım Müdürlüğü Zeytinliboğaz Tarım Hayvancılık ve Gıda San. Ltd.Sti ‘ ni ziyaret ederek Selçuk Şahin ‘den yapılan tarımsal üretimler ile bilgi aldılar.
Özellikle havza desteklemeleri kapsamında bakliyat grubunun da Gölpazarı ‘ için önerilen ve destekleme kapsamındaki ürünler içerisine alınmasını talep eden Selçuk Şahin,2024 yılı nohut üretimleri ve rekolte ile ilgili bilgi verdi.
İlçemizde sortex (ayıklama makinesi) elek makinelerinin kurulu olduğunu ve mevcut sistemin sadece ayçiçeği tarımına dayalı olduğunu, hasat dönemleri çakışmayan bakliyat ürünleri ile mevcut altyapının atıl kaldığı dönemde de kullanılacak olmasının ülke ekonomisine ekstra katkı ve üreticilerin ürünleri için büyük kolaylık sağlayabileceğine değinen Selçuk Şahin, bakliyat tarımı konusunda İl Tarım Müdürlüğü ‘ müzden destek ve proje bekliyoruz, dedi. Yaban domuzu zararı riski konusuna da değinilen söyleşide, artık çok yaygınlaşan elektrikli çit sistemleri ile üreticinin yabani hayvan zararına çözüm bulduğunu ve mahsulünü koruyabildiği belirtildi.
Üreticimiz mağduriyet yaşamasın, gelir çeşitliliği artsın
Nohut ve Fasulye tarımının desteklenmesi ile buğday/ayçiçeği tarımı yapılırken yorulan topraklarımıza, azot bağlayan baklagiller yardımı ile doğal olarak destek olunabileceği, toprak mikroorganizmalarının sayısı arttıkça diğer üretimi yapılan ürünlerin de kalite ve rekoltesinin artmasına dolaylı destek olunabileceği belirtildi.
“Gölpazarı bakliyatta büyük potansiyele sahiptir. Kendi tohumunu üretir.”
Hedefimiz her zaman pazarda talep edilen/edilebilecek ürünleri en sağlıklı ve en yüksek besin değeri ile en uygun fiyatta üretmektir.
Biçerdöver, tohum, mibzer, eğitim, pazarlama konularını kapsayacak bir proje hazırlanması durumunda üreticilerin sahiplenip, uygun fiyatta sağlıklı ürünler ile üretim yapabileceğini belirtilen söyleşide 2025 planlaması için adım atılabileceği belirtildi.
“Kütahya İl Tarım Müdürlüğü ‘nden bir heyet Zeytinliboğaz i ziyaret edecek”
Permakültür aklı, Permakültür felsefesi, Agro turizm ve gönüllülük konularında soruları cevaplayan Selçuk Şahin, küçük bir brifing verdi.
Permakültür; Yapmak ile ilgili nasıl düşünmemiz gerektiğini bize verir.
Permakültür tasarımı, kavramsal, maddi ve stratejik bileşenleri tüm canlıların yararına çalışan bir model içinde bir araya getiren bir sistemdir.
Permakültür ’ün arkasındaki, doğaya aykırı olmaktan ziyade onunla birlikte çalışma, kısa süreli düşüncesizce hareket etmekten ziyade uzun süreli özenli gözlem yapma, sistemlerin sadece bir ürününün peşinde koşmaktan ziyade onlara bütün işlevleriyle bakma ve sistemlerin kendi evrimlerinin gerçekleşmesine izin verme felsefesidir.
Permakültür, sürdürülebilir insan yerleşimleri kurgulayabilmemizi sağlayan bütünsel bir tasarım bilimidir.
Kütahya İl Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek ziyaret ile permakültür uygulama alanları konusunda görüşmeler gerçekleştirilecek.
KAYNAK : ARSLAN ALTINDİŞ
GÖLPAZARI İHA