Gölpazarı ilçemizde Napolyon cinsi kiraz alım sezonu açıldı.
Yaklaşık 10 bin dönüm arazide üretilen kiraz parlak kırmızı rengi, iri yapısı, aroması ve uzun raf ömrü gibi özellikleri nedeniyle ihracatın gözde meyvesi konumunda bulunuyor.
Gölpazarı Meyve ve Tarımsal Ürünler Üretici Birliği Başkanı Selçuk ŞAHİN yaptığı açıklamada;
” Köylünün maddi imdadına kentli , kentlinin sofrasına köylü yetişirse hep beraber doyarız.
Gölpazarı üreticileri doğru üretim tekniklerini uygulayarak , zehirsiz üretim yaparlar ve yapmaya devam ederlerse, doğru şekilde ambalaj kullanıp , fire , kayıp vermeden doğrudan tüketiciye ulaşırlar ise maliyetleri birlikte yönetir , sağlıklı gıdayı hepimize yetecek ölçüde üretebilirler.
Pandemi süreci öğretti ki ürünlerin arzında dikkat edilmesi gereken kurallar var. Bunlara riayet etmek için yatırım gereklidir.
Soğuk zincir , önceden sipariş alıp planlı hasat yapmak, planlı ekim, üretim gibi unsurlar sürekli ürün arzını ve çeşitliliğini sağlamaya yardım eder.
İlçemizde üreticiler çocuklarını şehirlere gönderip dolaylı olarak tarımdan el çekiyorlar. Kırsal nüfus tüm dünyada benzer şekilde kentlere göçüyor.Bu sorunları aşmak için devletimizin daha fazla politika üretmesi gerekiyor.Tarım Bağkur primi ile diğerleri arasında üretimi artırmaya amacıyla takip ve denetimi yapılabilen özendirici pozitif fark olmalı.
Çünkü herşey birbirine bağlı.. Tarım işçisi bulmak , tarımsal alanda faaliyet gösterenlerin en büyük problemi. Bütün aileler tatillerini planlayarak ilçede buluşup,aynı zamanda tarımsal işleri için aile içinden işgücü sağlıyorlar.
Gönüllülük , tarla kardeşliği , yıllık abonelik sistemleri gibi alternatif projelerimiz masada. Her kesimi kapsayacak şekilde ülke tarımında yeniden yapılanmaya ihtiyacımız var.
Çok konuşan insanlara dikkat ediniz, çok çalışmıyorlardır. Kimse moralimizi bozamaz, çünkü çözüm üretmeye odaklı hareket ediyoruz.
Gerçekten insanlar birlikte hareket etmeyi başarabilirse , hedefimiz budur,;ortaklık temelli bir sistemde tüm ürünlerini, sahibi üyesi oldukları kooperatife teslim edip, ekspertiz edilen değer üzerinden ödemelerini alıp faaliyetlerine devam edecek, kooperatif ise ürünleri işleyip, paketleyip, sirke marmelat sos meyve suyu vs gibi yan ürünler üretip , pazarlamasını yapabilecektir.
Bu durumda piyasadaki diğer alıcılar ile birlikte, kooperatif de kendi ortaklarının ürünlerinin dışında ürün alımı yaparken piyasanın fiyatına olumlu katkıda bulunabilecektir. Her yatırım başka bir faaliyet alanı yaratacağından ortakların hisseleri oranında gelirleri artmaya , yarattıkları kurum ile iş alanı açmaya ve ilçenin ekonomik kalkınmasına destek olmaya devam edebileceklerdir.
Üretici Birliğimiz planlama, eğitim, bilgilendirme işlerini yaparken, kooperatifimiz girdi temini,ürün işleme , paketleme pazarlama faaliyetleri yerine getirebilir .
Bunun için ise desteğe ihtiyacımız var.
Üretici birliğimiz 12 yıldır var. 6 aydır başkanı benim. 4 aydır pandemik süreçte faaliyet yapamadık. Üyelerimizi güncelleyerek aidatlarını ödememiş olanları uyaracak ,devam etmek istemeyenleri çıkarak ,yeni üyeler kabul edeceğiz.
Herkes taşın altına elini koyarak uzun vadeli düşünerek , en hayırlı olan olması için duacı olacaktır inancındayım.
Yeni sezon memleketimize hayırlı olsun.”
açıklamasında bulundu.