Bilecik İli Gölpazarı İlçesi insanı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma,Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlamak için Pazar Günü saat 10.00 da Atatürk Anıtı önünde toplandı.
Çelenklerin koyulması sonrasında Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. 10.30 da İlçe Stadına gelen Gölpazarı’nın güzel insanları Okulların hazırladığı bayram gösterilerini izlediler. Daha önce spor ve bilgi yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Yeni Türk Devletinin temellerinin atıldığı, Türk milletinin bağımsızlığı için en önemli dönüm noktalarından biri kabul edilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızın 105. yılı kutlandı.
Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk gençliğine armağan edilen Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. Ülkemizin tarihi için önemli duraklardan biri olan Samsun’da başlayan Millî Bağımsızlık Mücadelesinin bir milleti kurtuluşa nasıl taşıdığını, ülkemizin yepyeni hayatına doğru emin adımlarla nasıl ilerlediğini, şanlı bir mücadeleyle işlenen meşakkatli yolun hikâyesi şöyle;
Bağımsızlık Mücadelesine Genel Bir Bakış
Türk milletinin düşman işgalinden kurtuluşu için verdiği bağımsızlık mücadelesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs Cuma günü İstanbul’dan yola çıkarak 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basması ile başladı. Galata Rıhtımı’ndan başlayan yolculuğu Samsun’da tamamlayan Atatürk, şehre ayak bastığında işgal kuvvetlerinin ne denli yayılmış olduğunu bizzat gördü. Şehir, tamamen İngiliz işgalcilerin esareti altındaydı.
Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile asker olarak çıktığı yolculuğa Samsun’a ulaşması ile sivil olarak devam etti. Ulu Önder’in bağımsızlık mücadelesini kurmayları ile Samsun’da başlatmasının sebebi ise şehrin işgalci kuvvetler için büyük stratejik önem taşımasında yatıyordu. Çünkü Karadeniz’den gelen işgalcilerin Samsun üzerinden Orta Anadolu’ya yayılmaları ve etki alanlarını genişletmeleri oldukça kolaydı. Nitekim düşmana daha fazla geçit vermek istemeyen Atatürk, askerî dehasını bir kez daha ortaya koyarak mücadeleyi bu şehirde başlattı.
19 Mayıs’ın Nutuk’taki Yeri
19 Mayıs’ın tarihi ve önemi, Atatürk’ün kaleme aldığı “Nutuk” adlı eserin ilk satırlarında da kendine yer buluyor. Mustafa Kemal, cümlelerinde Millî Mücadele’nin nasıl başladığına yer veriyor. Eserde önce şehrin genel vaziyetini tarif ediyor. Kuşatmanın boyutunu ve ülkenin kaderini bekleyen olası sonuçları tek tek anlatıyor.
Atatürk, koşullar her ne kadar umutsuz görünse de inancını yitirmiyor ve düşman kuvvetlerine meydan vermeyecek bir zaferin peşinden koşuyor. Halkın birlik beraberliği ile Samsun’da başlattığı mücadele hareketi sayesinde ülkeyi kurtuluşa sevk ediyor. Düşmanla burun buruna çarpışan Türk halkı, kurtuluşun başladığı bu günü yıllardır büyük bir coşkuyla kutluyor.
Bağımsızlık Zaferi Gençlere Armağan Ediliyor
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs tarihinde başlayan mücadelenin zaferini ülkenin gençlerine armağan ediyor. Hatta “Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler, bir gün memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok mesudum.” sözleri ile Türk gençliğine duyduğu güveni ve inancı niteliyor. Tarihe geçmiş bir zaferi ülkesinin gençlerine emanet ederek onları yüceltiyor ve onurlandırıyor.
İlk defa “Gazi Günü” adı ile 1926 yılında Samsun’da kutlanan bayram, 24 Mayıs 1935 tarihinde “Atatürk Günü” adı ile resmiyet kazanıyor. 1981 yılında ise Kenan Evren’in yaptığı bir düzenleme ile “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adı verilerek son hâlini alıyor. Okullarda, sokaklarda, meydanlarda kısacası ülkenin her bir köşesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her yıl kutlanıyor.