Aşağıda şartları belirtilmiş olan Kalfalık/Ustalık Belgesi Denklik evraklarını getirme süresi 04/01/2018 tarihinde sona erecektir. Bu tarihten sonra getirilen evraklar bir sonraki sınav döneminde işleme alınacaktır.
MESEM´de Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik İşlemleri İle ilgili yenilikler
Kalfalık /Ustalık başvuruları
- Başvuru Ek-1 formu ile yapılır. ( ilgili form haber sonunda mevcuttur)
- En az 22 yaşını bitirmiş olmak,
- İlköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak,
- Sınav döneminin başlangıcından en az bir ay öncesine kadar başvurusunu yapmış olmak,
- Sınav başvurusunu daha önce yapmış ancak sınavlara katılmamış veya sınavlarda başarılı olamayanlar tekrar sınava girebilmek için yeni sınav döneminden en az bir ay önce dilekçe ile başvurmak şartları aranır.
Kalfalık belgesi için;
- Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını sgk’ dan alınacak işyeri ünvan listesi prim dökümü veya bağ-kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi,
- Mesleki ve teknik eğitim veren örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı özel öğretim kurumları kanununa göre açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgeler,
- Fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler,
- Üçüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi olanlar
İlgili alan/dalın kalfalık sınavına alınır.
Ustalık belgesi için;
- Kalfalık belgesi almış olup;
- Mesleğinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 formunda beyan edip sgk’ dan alınacak işyeri unvan listesi prim dökümü veya bağ-kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi,
- Mesleki açık öğretim lisesi yüz yüze eğitimini tamamlama belgesi,Dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi,
- 1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli Mesleki ve teknik ortaöğretim diploması olanlar
Ustalık Sınavına alınır.
Ayrıca;
Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan Ustalık belgesi almak isteyenler yeni dalın ustalık Sınavına alınır.
Mesleki ve teknik okul ve kurumlarının ara sınıflarından ayrılanlar ile kalfalık belgesini kanunun 16. Maddesi Hükümlerine göre almış olanlar, alanlarında olmak kaydıyla eğitimlerine devam ederek başardıkları her Dönem için altı ay, her sınıf için bir yıl ustalık sınavı başvurusuna esas olan çalışma süresinden düşülür.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya Mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, Alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma Enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı Kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun 29. Maddesi Kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Bu yönergenin yayımlandığı tarihten önce yapılan Denklik başvuruları, başvuru sahibinin talebi halinde bu Yönerge hükümlerine göre önceki başvuruda verdiği belgeler üzerinden yeniden değerlendirilir.