İLÇEMİZ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFINCA HAZIRLANAN SOBA İLE ISINAN HANELERE KARBONMONOKSİT GAZ ALARM DEDEKTÖR CIHAZI DAĞITIM PROJESİ DAHİLİNDE YAKACAK YARDIMI ALAN AİLELERİN KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE MARUZ KALMALARINI ÖNLEMEK AMACIYLA 129’u 65 YAŞ OLMAK ÜZERE TOPLAM 205 HANEYE İLÇE VAKFIMIZCA KARBONMONOKSİT GAZ ALARM DEDEKTÖRÜ DAĞITILMAYA BAŞLANDI.
Ülkemizde her yıl soğukların başlaması ile birlikte soba gazı zehirlenmelerinde ve bina yangınlarında artış görülmekte, bilgi eksikliği ve dikkatsizlikten kaynaklanan bu olumsuz durumların, bazı hususlarda tedbir alınması suretiyle önüne geçilmesi mümkün olacağı düşünülmekte ve projemiz ile olası bir sobadan çıkacak gaz kaçacağından doğacak zararlara karşı erken önlem alınması ve dedektör dağıtılmayan ilçemizde soba ile ısınan diğer hanelerde de farkındalık yaratılarak tedbir almaları hususunda bilinçlendirilmeleri amaçlanmaktadır.
İlçe vakfımızca temin edilen karbonmonoksit gaz alarm dedektör cihazları vakıf personellerimiz ve muhtarlarımızla koordineli çalışarak vatandaşlarımıza ulaştırıyor. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıcaklıkla kapalı ortamda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelmektedir.Bu sebeple personellerimizce sobaların tekniğe uygun olarak kurulması, boru, baca ve dirseklerin düzenli olarak temizlenmesi, fazla sayıda boru ve dirsek kullanımından kaçılması, rüzgarlı havalarda baca tepmesi ve yağmur suyunun bacanın içini ıslatmasını önlemek, rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca başlığı tercih edilmesi ve karbon monoksit detektörleri kullanılması gibi tedbirlerin soba ile ısınan haneler için hayati önem taşıdığı bilgilendirmeleri yapılarak vatandaşların konu hakkında bilinçlenmelerini sağlanmaktadır.
İlçemiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca ilçe merkezi ve köylerde ikamet eden 129’u 65 yaş üstü olmak üzere toplam 205 aileye kömür yardımı yapılmış olup her bir aileye karbon monoksit detektörü dağıtımı yapılmaktadır. Dedektörler ortalama 3 yıllık kullanım ömrüne sahip, mevcut ortam içerisindeki karbonmonoksit gazına duyarlı portatif cihazlar olup projenin toplam maliyeti 15.990,00 TL’dir.